Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Ρούχα - Καθαριότητα & Σιδέρωμα


 

Εκτός από καθαρό σπίτι και σπιτικό φαγητό χρειαζόμαστε καθαρά ρούχα. Για τη μέση οικογένεια αυτό σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση 5 πλυντήρια ρούχων την εβδομάδα (1 για πετσέτες, 1 για σεντόνια, 1 για ανοιχτόχρωμα, 1 για χρωματιστά, 1 για σκούρα).



Η πρότασή μου είναι «ένα πλυντήριο» την ημέρα. Ο λόγος είναι ότι αν βάλετε 5 πλυντήρια μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας αυτή η ημέρα είναι σχεδόν χαμένη και δεν έχετε καθόλου ευελιξία. Πρέπει να είστε εκεί να αδειάσετε το πλυντήριο, να το ξαναγεμίσετε και να απλώσετε τα άπειρα ρούχα (διαθέτετε τόσο χώρο για άπλωμα;), ενώ αν ξεκινώντας τη μέρα σας βάλετε ένα πλυντήριο και απλώσετε τα ρούχα όταν επιστρέψετε από τη δουλειά σας, στο τέλος της μέρας τα μαζεύετε και κατ’αυτό τον τρόπο την Παρασκευή το απόγευμα έχουν πλυθεί και στεγνώσει όλα σας τα ρούχα. 

Προεργασία: αφού χωρίσετε τα ρούχα ανάλογα με το χρώμα και τη θερμοκρασία που αντέχουν (βλ. ετικέτα), αδειάστε τις τσέπες, κλείστε τα φερμουάρ, αναποδογυρίστε τα σκούρα και όσα έχουν στάμπες και διάφορα στολίδια.  Πολύ σημαντικό: οι λεκέδες πρέπει να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.  Εγώ χρησιμοποιώ μια παλιά οδοντόβουρτσα, την βρέχω και "ξύνω" με αυτήν την επιφάνεια ενός πράσινου σαπουνιού.  Μετά εφαρμόζω τοπικά πάνω στο λεκέ και βούρ για το πλυντήριο.  Αντί για πράσινο σαπούνι την ίδια δουλειά μπορείτε να κάνετε με υγρό για τα πιάτα.  Συνήθως έχει επιτυχία.

Το σιδέρωμα αρέσει σε λίγους ανθρώπους. Απαιτεί πολύ χρόνο και ενέργεια αλλά πρέπει να γίνει. Πρέπει; Η γνώμη μου είναι όσο λιγότερο τόσο καλύτερα. Αν δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι (π.χ. δερματικές ασθένειες, βρέφος στο σπίτι) και αν τα ρούχα έχουν στεγνώσει κάτω από τον ήλιο ή με τη θερμότητα ενός στεγνωτηρίου τότε κάποιο ποσοστό σιδερώματος μπορούμε να το αποφύγουμε. 

- Σκόντο δεν κάνουμε στα εσώρουχα, τα οποία αναγκαστικά και απαραίτητα τα σιδερώνουμε 

- Μην κάθεστε και σιδερώνετε σεντόνια και κάλτσες (εκτός αν έχετε μήκυτες στα ποδαράκια σας). Μαξιλαροθήκες, ναι, σιδερώστε τις. Κάνουν τη διαφορά στο στρώσιμο του κρεββατιού και τελοσπάντων εκεί βάζουμε το κεφάλι μας.  Αυτό που κάνω εγώ είναι να σιδερώνω τις άκρες των σεντονιών, αφού τα έχω διπλώσει δυο-τρεις φορές. Καλό είναι βέβαια κάπου να έχετε ένα σετ καλοσιδερωμένων σεντονιών για κάποιον επισκέπτη.

- προσέξτε κατά το άπλωμα και το μάζεμα των ρούχων (απλώνετε με φροντίδα και διπλώνετε με φροντίδα τα ρούχα μέσα στη λεκάνη για να γλυτώσετε το έξτρα σιδέρωμα αργότερα).

- συνηθείστε να κάθεστε όταν σιδερώνετε

- βοηθάει η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το ίντερνετ (πχ. παρακολούθηση βίντεο) και ένα καφεδάκι

- έχετε δίπλα σας ένα μπουκαλάκι με νερό και πίνετε ενδιάμεσα (ειδικά αν είναι καλοκαίρι)

- κρατείστε τα μικρά παιδιά σε ελεγχόμενη απόσταση.  Μην αφήνετε το σίδερο αναμμένο και αρχίζετε άλλη δουλειά απαιτητική όπως πχ. το μαγείρεμα.  Ενημερώστε όσους βρίσκονται μέσα στο σπίτι ότι το σίδερο είναι αναμμένο.

- τοποθετείστε κάτω από το σιδερόπανο της σιδερώστρας ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, το οποίο θα ανανεώνετε σε αραιά διαστήματα. Το υλικό αυτό λειτουργεί ως μόνωση, "αντανακλά" και διατηρεί τη θερμότητα μέσα στο σιδερόπανο χωρίς να την αφήνει να διαχέεται προς τα κάτω και να χάνεται.  Συμπέρασμα: αποδοτικότερο σιδέρωμα.

- το ατμοσίδερο υπήρξε μεγάλη προσφορά της επιστήμης προς τα νοικοκυριά.  Προτιμείστε το από τα απλά συμβατικά σίδερα για γρηγορότερα και καλύτερα αποτελέσματα.  Προσέξτε όμως γιατί ουκ ολίγα ατυχήματα έχουν συμβεί: έχετε κατά νου ότι οι γιατροί δεν συνιστούν την οδοντόκρεμα για τα εγκαύματα και ότι αντίθετα κυκλοφορούν ωραιότατες κρεμούλες στο φαρμακείο για τέτοιες έκτακτες ανάγκες.

-ευκολότερο σιδέρωμα πουκαμίσων: καταβρέχετε τα πουκάμισα με νερό (δεν τα μουλιάζετε), τα τυλίγετε σε ρολό και τα βάζετε σε καθαρή πλαστική σακούλα. Μετά από 1-2 ώρες είναι έτοιμα για σιδέρωμα

-πως σιδερώνουμε ένα πουκάμισο:
1ο βήμα: το γιακά (τον τοποθετούμε ανάποδα στη σιδερώστα και τον σιδερώνουμε καλά μόνο από την πλευρά που ΔΕΝ φαίνεται για να αποφύγουμε τη φθορά)
2ο βήμα: τους ώμους (τους τοποθετούμε στην άκρη της σιδερώστρας σαν να τους βάζουμε σε θήκη και ισιώνουμε καλά)
3ο βήμα: τα μανίκια (πρώτα αρχίζουμε από τις μανσέτες απλώνοντας τις ανάποδα και σιδερώνουμε καλά μόνο την πλευρά που ΔΕΝ φαίνεται όταν φοριέται το πουκάμισο για να αποφύγουμε τη φθορά). Δεν τσακίζουμε κανένα σημείο της μανσέτας όταν τη σιδερώνουμε.
4ο βήμα: το κυρίως πουκάμισο. Τις δύο φάσες πάνω στις οποίες βρίσκονται τα κουμπιά και οι κουμπότρυπες τις σιδερώνουμε εξωτερικά και εσωτερικά.  

6 σχόλια:

  1. Τοποθετείστε στο πλυντήριο ένα άδειο πλαστικό μπουκαλάκι από νερό. Τα ρούχα θα χρειάζονται λιγότερο σίδερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικό και πολύ βοηθητικό το άρθρο. Μου αρέσει να διαβάζω χρήσιμα πράγματα. Τώρα σε ανακάλυψα. Θα το ξεσκονίσω το blog σου, θα τα διαβάσω όλα!!! Συγχαρητήρια, πότε προλαβαίνεις και κάνεις τόσα πράγματα και τόσο καλά; Κοιμάσαι ποτέ; Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα χρωματιστά και μαύρα ρούχα πρέπει να τα σιδερώνουμε από την ανάποδη; καμιά φορά μου αφήνει, πώς να το πω, ασπράκια... Αυτή είναι η λεγόμενη γυαλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Ναι, είναι καλύτερα να τα σιδερώνουμε από την ανάποδη για να αποφύγουμε το άνοιγμα του χρωματικού τόνου του ρούχου που θα συμβεί αναπόφευκτα μετά από εντατικό σιδέρωμα. Να συμπληρώσω ότι η ανάποδη του ρούχου έρχεται σε άμεση επαφή με το σώμα μας οπότε καλό είναι να σιδερώνουμε εσωτερικά και για λόγους υγιεινής. Τη γυαλάδα θα τη δεις κυρίως σε σύμμικτα ρούχα, αυτά δηλ. που έχουν κάποιο ποσοστό συνθετικών ινών (προσοχή σε ανδρικά κοστούμια).

      Διαγραφή
  4. Παιδιά μια συμβουλή μόνο. Είναι σωτήριο πράγμα η πρεσα σιδερώματος.. Όσοι μπορείτε, αξίζει τον κόπο. Όχι να κόψουμε το σίδερο, δε γίνεται για ορισμένα ρούχα, όμως ειλικρινά θα σας λύσει τα χέρια, ειδικά αν δν έχετε πολύ χρόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάκι;