Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Συντήρηση μικρών ηλεκτρικών συσκευών


Τι κι αν είναι μικρές; Αξίζουν την προσοχή μας γιατί κάνουν την καθημερινότητά μας πιο εύκολη.  Χρειάζονται όμως κι αυτές την συντήρησή τους:


1. Σίδερο με λέβητα

Καλό το απλό ατμοσίδερο αλλά ακόμα καλύτερο το ενισχυμένο σίδερο με λέβητα νερού. Δυστυχώς το τελευταίο χρειάζεται συντήρηση. 

Ανάλογα με το μοντέλο πρέπει μετά από συγκεκριμένο αριθμό χρήσεων να ξεβγάζετε το λέβητα από τα άλατα χρησιμοποιώντας απλό νερό βρύσης.  Για να καθυστερήσετε τη συσσώρευση αλάτων χρησιμοποιείστε απιονισμένο νερό που πωλείται στα σούπερ-μάρκετ.  Αν έχετε στεγνωτήριο, χρησιμοποιείστε το νερό που συγκεντρώνεται μετά από κάθε χρήση.

Σημείωση: το απλό ατμοσίδερο χρειάζεται κι αυτό αφαλάτωση. Τα περισσότερα διαθέτουν σύστημα αυτοκαθαρισμού.  Συμβουλευτείτε σχετικά το βιβλιαράκι χρήσης που συνόδευε το προιόν κατά την αγορά του.

2. Καφετιέρα

Καθαρίζεται αποτελεσματικά με ξύδι. Γεμίστε το δοχείο νερού με ξύδι και βάλτε την καφετιέρα σε λειτουργία. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με καθαρό νερό αυτή τη φορά για να απομακρύνετε μικροποσότητες ξυδιού που έχουν παραμείνει μέσα στη συσκευή. Για τη μυρωδιά του ξυδιού μην ανησυχείτε, φεύγει μόνη της σε λιγότερο από μισή ώρα.

3. Βραστήρας

Καθαρίζεται αποτελεσματικά με ξύδι. Γεμίστε τον με ξύδι, βάλτε τον σε λειτουργία και αφήστε το ξύδι να παραμείνει μέσα στο βραστήρα για ένα βράδυ. Το πρωί αδειάστε το ξύδι, γεμίστε το βραστήρα με νερό και βάλτε τον σε λειτουργία. Ξανααδειάστε το νερό, ξαναγεμίστε με φρέσκο και βάλτε εκ νέου το βραστήρα σε λειτουργία.

4. Τοστιέρα / Βαφλιέρα

Αρχίστε τον καθαρισμό της όσο είναι ακόμα ζεστή, όχι καυτή. Χρησιμοποιείστε μια καθαρή οδοντόβουρτσα την οποία έχετε νωτίσει σε ζεστό σαπουνόνερο (προσοχή: ελάχιστη ποσότητα υγρού για πιάτα). Μη χρησιμοποιήσετε μαχαίρια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Κατόπιν καθαρίστε με νωπό πανάκι.

5. Φρυγανιέρα

Βάλτε τη φρυγανιέρα να ζεσταθεί (χωρίς τις φέτες ψωμί φυσικά) στην υψηλότερη βαθμίδα τρεις φορές. Ο σκοπός είναι να καρβουνιστούν όλα τα υπολλείματα ψωμιού που έχουν πέσει στο εσωτερικό της. Κατόπιν ή αναποδογυρίζετε τη φρυγανιέρα σε μια λεκάνη ή αφαιρείτε και πλένετε το ειδικό συρταράκι υπολλειμάτων που διαθέτουν πολλές μοντέρνες φρυγανιέρες.

6. Πολυκόφτες (μούλτι) / Σκουπιδοφάγοι

Μετά από πολύχρονη χρήση οι λεπίδες τους χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Βάλτε 2-3 παγάκια στο δοχείο τους και θέστε σε λειτουργία. Θα δείτε σημαντική διαφορά.

7. Μηχανές εσπρέσσο / Απορροφητήρες

Ανάλογα με το μοντέλο και τον τύπο του μηχανήματος (πχ. για απορροφητήρες διακρίνουμε σε παλιάς τεχνολογίας με φίλτρο που μπορεί να αγοραστεί από το σούπερ-μάρκετ και να αλλαχθεί, με φίλτρο πλενόμενο, συρταρωτούς, καμινάδες κλπ) συμπορεύεται κι ο τρόπος συντήρησής τους.  Συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης απαραιτήτως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάκι;