Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Τζάμια και τι τα κάνει αόρατα!


Photo www.giali-giali.gr

Συμβαίνει συχνά να έχουμε μόλις καθαρίσει τα τζάμια και να είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Μόλις όμως γυρίσει ο ήλιος και πέσει πάνω τους, να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλα κυκλικά σημάδια-μουντζούρες.


Αυτό συμβαίνει, όταν έχουμε αρκετό καιρό να τα καθαρίσουμε (πάνω από 15 μέρες). Η βρωμιά κολλάει πάνω στην επιφάνειά τους, επειδή, ενώ φαίνεται λεία, είναι στην πραγματικότητα πορώδης.

Στην περίπτωση αυτή, χρειάζεται ένα καλό σαπούνισμα. Ο,τι δηλαδή κάνουν οι επαγγελματίες που καθαρίζουν τζάμια: αρχικά σαπουνίζουν το τζάμι και μετά το περνάνε με τον υαλοκαθαριστήρα που καταλήγει σε λάστιχο για να απομακρύνουν τη σαπουνάδα.

Αν έχετε λοιπόν αφήσει τα τζάμια σας πολύ καιρό στην τύχη τους (γιατί έχετε κι άλλα πράγματα να κάνετε και μπράβο σας!) τότε ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:  

1. Σαπούνισμα (ζεστό νερό με λίγο υγρό πιάτων πάνω στο πανί σας)  
2. Απομάκρυνση της σαπουνάδας με τον υαλοκαθαριστήρα (αν δεν έχετε, πάτε κατευθείαν στο τρίτο βήμα) 
3. Πέρασμα με υγρό πανί για να φύγουν τα υπολείμματα σαπουνάδας (επιμείνετε σ'αυτό το στάδιο)
4. Πέρασμα με υγρό για τζάμια (ό,τι δηλαδή κάνετε κλασσικά είτε είναι αυτό νερό με ξύδι, είτε τύπου Ajax)
Τα τζάμια σας θα λάμψουν εγγυημένα και, από εκεί και στο εξής, θα μπορείτε να τα διατηρήσετε μόνο με το υγρό για τα τζάμια (το πολύ-πολύ να κάνετε κι ένα πέρασμα με υγρό πανί προηγουμένως).

2 σχόλια:

  1. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΑΛΛΑ ΛΙΓΟ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟ. ΕΓΩ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΥΧΑΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΤΖΑΜΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΟΡΑΤΑ. ΑΚΟΥΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ. ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΥΓΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ ΚΑΙ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΩ. ΠΑΙΡΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΜΦΘΗΝΟ. ΚΑΙ ΧΑΡΤΙ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΤΟΥ ΜΠΑΝΙΟΥ. ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟΣ ΟΥΤΕ ΘΑΜΠΑΔΕΣ ΟΥΤΕ ΣΗΜΑΔΙΑ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ . ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΩ ΑΖΑΞ.ΚΑΙ ΓΛΥΤΟΝΩ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΣΠΝΕΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΑ. ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕ ΘΥΜΗΘΗΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι σίγουρη ότι το "ακάθαρτο" οινόπνευμα έκανε καταπληκτική δουλειά στον καθρέφτη. Η ανάρτηση όμως αφορά πολύ βρώμικα τζάμια. Εκεί το οινόπνευμα απλά θα μετακινήσει τη βρωμιά από το ένα μέρος στο άλλο. Για "κανονικά βρώμικα" τζάμια προτείνω διάλυμα νερού με 1/4 ξύδι και ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού απορρυπαντικό για τα πιάτα.

      Διαγραφή

Σχολιάκι;