Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ημέρες Δίαιτας!

Photo fightacademy.gr
Τις προάλλες παρακολούθησα ένα ντοκιμαντέρ σε μεγάλο γερμανικό κανάλι κι άκουσα πράγματα που αγνοούσα σχετικά με το σωματικό βάρος και την απώλεια κιλών.  Μπορεί να σας ενδιαφέρει αυτές τις προκαλοκαιρινές μέρες που διανύουμε!

Βρετανοί επιστήμονες οργάνωσαν το ακόλουθο πείραμα: πήραν 10 νεαρά, υγιή και αδύνατα άτομα, άντρες και γυναίκες από διάφορες φυλές,  και επί μια εβδομάδα τα "μπούκωναν" με τεράστιες ποσότητες κακής ποιότητας φαγητού.  Επίσης τους επέβαλαν να μην έχουν καμία φυσική άσκηση.  

Τα αποτελέσματα; Το δείγμα ήταν κάτι περισσότερο από αντιπροσωπευτικό...
- Ένας πάχυνε περισσότερο από όλους τους άλλους και ξεχώρισε.
- Οι επτά πήραν βάρος και "τους φάνηκε".
- Ένας πήρε βάρος αλλά "δεν του φάνηκε".
- Ένας δεν πήρε καθόλου βάρος.

Οι επιστήμονες έπιασαν τους δύο τελευταίους και τους ξεψάχνισαν. Τι βρήκαν;
Τα δύο τελευταία "τυχερά" άτομα μετέτρεψαν την έξτρα ενέργεια του υπερβολικού φαγητού είτε σε μύες είτε σε θερμότητα που απέβαλε το σώμα τους!!! 

Τα συμπεράσματα
- ο κάθε άνθρωπος ανεξάρτητα από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής του γεννιέται με διαφορετική γενετική συμπεριφορά απέναντι στα κιλά.  Οι περισσότεροι όμως έχουμε κοινή μοίρα: όταν φάμε περισσότερο, θα παχύνουμε.  Κάποιοι θα διπλασιάσουν ευκολότερα τα λιποκύταρά τους, ενώ άλλοι απλά θα συνεχίσουν να τα διογκώνουν.  Οι πρώτοι είναι οι γνωστοί μας παχύσαρκοι, οι δεύτεροι είναι ο κανονικός μέσος όρος που τρώει παραπάνω, δεν ασκείται και  παχαίνει.

- η δυσκολία στο να χάσει κανείς βάρος έγκειται στο ότι ο εγκέφαλος αναγνωρίζει  το τωρινό βάρος τού κάθε ανθρώπου ως το "κατάλληλο" για αυτόν βάρος κι ας είναι εντελώς ακατάλληλο, σύμφωνα με τα τωρινά κοινωνικά και ιατρικά δεδομένα.  Πολύ παλιότερα, την εποχή της πρωτοεμφάνισης του ανθρώπου πάνω στη γη το λίπος αναγνωριζόταν από το σώμα ως κάτι το επιθυμητό και ως συστατικό επιβίωσης.  Αυτός ο μηχανισμός έχει παραμείνει στο σώμα μας για να μας προστατέψει σε περιόδους έλλειψης τροφής.

- προσοχή ιδιαίτερη πρέπει να δίνουμε στο σωματικό βάρος των παιδιών.  Η διατήρησή του σε κανονικά επίπεδα μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά στη δημιουργία ενός ενήλικα με φυσιολογικό βάρος, γιατί, όπως είπαμε, σε όποιο βάρος συνηθίσει το σώμα μας, αυτό προσπαθεί να κρατήσει και να διαιωνίσει...

1 σχόλιο:

Σχολιάκι;