Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Οργανώστε τα οικονομικά σας ΙΙ

arcade-mania.info
Αν φτιάξατε το φύλλο εργασίας που σας προτείνω στο 1ο μέρος του "Οργανώστε τα οικονομικά σας!" και δεν είδατε προκοπή, τότε δεν φταίει το ίδιο το φύλλο. Αυτό ήταν απλώς μια εικόνα των οικονομικών σας.  Αν δεν γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες από μέρους σας, όσες αποδείξεις κι αν μετρήσετε, το αποτέλεσμα θα πέφτει συνέχεια στο κενό.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν αν βρίσκεστε σε αρνητικό πρόσημο συνεχώς και δεν μπορείτε να σηκώσετε κεφάλι:

1. Αναγνωρίστε το πρόβλημα και χτυπήστε το στη ρίζα.  Ποιες κατηγορίες εξόδων είναι οι πιο επιβαρυντικές για εσάς; πχ. μιλάτε πολύ στο κινητό; περιορίστε το και ταυτόχρονα ψάξτε να βρείτε το καλύτερο πακέτο που προσφέρει η αγορά για τις ανάγκες σας.  Μπαίνετε στο σούπερ-μάρκετ και κατεβάζετε τα ράφια; Την επόμενη φορά θα πάτε οργανωμένα με λίστα και θα έχετε φάει προηγουμένως.

2. Βάλτε πλαφόν. Ορίστε ένα συγκεκριμένο ποσό εξόδων κάθε εβδομάδα και μην το ξεπερνάτε.  Είναι μια πολύ αποτελεσματική στρατηγική, ιδιαίτερα στις μέρες μας που ο μισθοί μπαίνουν αυτόματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς με αποτέλεσμα να χάνουμε την αίσθηση των μετρητών.  

Πως θα ορίσετε αυτό το ποσό:
Εάν έχετε μηνιαίο εισόδημα πχ. 1000 ευρώ, αφαιρέστε το ποσό των μηνιαίων πάγιων εξόδων (φως, νερό, τηλέφωνο κλπ) και διαιρέστε το υπόλοιπο (πχ. 600 ευρώ) δια του 4 (όσες και οι εβδομάδες του μήνα).  Το ποσό που θα προκύψει (150 ευρώ) θα είναι το ανώτερο ποσό που θα μπορείτε να ξοδέψετε την εβδομάδα.

3.  Κυνηγήστε τις προσφορές και το "τζάμπα" σε σχέση πάντα με τις πραγματικές σας ανάγκες.  Αν σας φαίνεται ακριβό το γυμναστήριο, ρωτήστε στο δήμο αν υπάρχουν προγράμματα αθλητισμού με χαμηλή συμμετοχή για τους δημότες. Ψάξτε το πρόγραμμα επιδότησης θέρμανσης που θα ισχύσει φέτος. Δεν ξέρετε τι είναι το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού; Καιρός να δραστηριοποιηθείτε. 

Τα παραπάνω μπορεί να φαίνονται αυτονόητα αλλά προσωπικά δεν ξέρω πολλούς να τα εντάσσουν στην καθημερινότητά τους.  Ακουσα για παράδειγμα ότι τα κονδύλια για επιδότηση θέρμανσης του 2012 μείνανε στα ταμεία γιατί οι Ελληνες τελικά δεν πήγαν να κάνουν αίτηση να τα πάρουν... 

Οπως και να έχει η κατάσταση, ευκαιρίες υπάρχουν ακόμα και σήμερα.  Με λίγο κυνήγι παραπάνω μπορεί ο καθένας μας να δώσει λύσεις στη δύσκολη καθημερινότητά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάκι;