Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

'Οροι καλής γειτονίας!

www.livemovies.gr
"Ο καλός γείτονας είναι θησαυρός" έλεγε η γιαγιά μου.  Οι περισσότεροι βέβαια στις μέρες μας δεν ξέρουμε ποιος είναι ο γείτονάς μας.  Ίσως κάποιος περίεργος τύπος που συναντάμε στο ασανσέρ και σκεφτόμαστε διπλά αν θα πρέπει να του απευθύνουμε το λόγο...


Επειδή όμως ό,τι και να μου έχει πει η γιαγιά μου, κατά ένα παράξενο τρόπο, έχει βγει σωστό, θα συμφωνήσω ότι ο καλός γείτονας είναι θησαυρός και, ότι, ως ένα σημείο, εμείς "φτιάχνουμε" τους καλούς μας γείτονες. Δείτε πως:

Γενικά σε μέρη όπου ζουν πολλοί άνθρωποι μαζί (πχ. πολυκατοικίες, πυκνοκατοικημένες συνοικίες κλπ) δεν συμφέρει να μαλώσεις με κανένα.  Οι αποφάσεις πρέπει να είναι κοινές γιατί κοινά είναι και τα έξοδα συμβίωσης, που ενίοτε είναι πολύ μεγάλα (νέος καυστήρας, μονώσεις, ενίσχυση της οικοδομής σε περίπτωση σεισμού και μύρια άλλα)

Τηρούμε τις ώρες κοινής ησυχίας (3μμ-5μμ) και γενικά φροντίζουμε να σκεφτόμαστε τις ανάγκες του άλλου για ησυχία γι' αυτό και προειδοποιούμε πριν το ολονύκτιο πάρτι μας. 

Προειδοποιούμε επίσης πριν βάψουμε τα τοιχάκια της βεράντας, πριν πλύνουμε τις τέντες με το λάστιχο, πριν τινάξουμε τα χαλιά  (ο από κάτω μπορεί να έχει απλώσει τα μωρουδιακά του...)

Έχετε σκύλο; Τον μαθαίνετε να μην γαυγίζει και ενοχλεί τους πάντες. Είστε φιλόζωοι; Μαζεύετε αδέσποτα επί μονίμου βάσεως στην πυλωτή και τα ταΐζετε; Καλά κάνετε! Μάθετε όμως να καθαρίζετε καθημερινά τα αποφάγια και τις ακαθαρσίες τους.

Κάνετε εργασίες στο σπίτι που εμπεριέχουν σφυριές, χρήση Black&Decker κλπ; To μεσημέρι πρέπει να διακόψετε.

Παίζετε μουσικά όργανα με πάθος; Όχι τις ώρες κοινής ησυχίας και αργά το βράδυ.  Η μόνωση είναι μόνο στα χαρτιά σε πολλά κτίρια και τέλος πάντων, το καλοκαίρι δεν μπορείς να κλειδαμπαρωθείς στο σπίτι σου για να μην ακούς το διπλανό με τα ντραμς! 

Κάνετε μπάρμπεκιου μέρα παρά μέρα στο μπαλκόνι;  Σκεφτείτε το χριστιανό δίπλα που θέλει να απλώσει τα ρουχαλάκια του αλλά σκέφτεται ότι θα αρχίσουν να μυρίζουν ψητό λουκάνικο!

Δεν κρατάμε το ασανσέρ με τις ώρες.

Τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας του κτιρίου με τους οποίους όλοι έχουμε συμφωνήσει (πχ. μετά τις 11 μμ κλειδώνουμε την κεντρική είσοδο, δεν αφήνουμε την γκαραζόπορτα ανοιχτή)

Πληρώνουμε (αν μπορούμε) άμεσα τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας.  Ο διαχειριστής δεν είναι η Τράπεζα της Ελλάδας.

Δεν ανοίγουμε την αλληλογραφία του γείτονα για να δούμε πόση ΔΕΗ πληρώνει κι αν τη βρούμε πεταμένη, φροντίζουμε να έρθει στα χέρια του το συντομότερο.

Η "καλημέρα" δεν έχει βλάψει κανένα, ακόμα κι όταν δεν μας βγαίνει.  Βοηθάει εμάς και τον άλλο.  Όταν κλειστείτε κάποτε στο ασανσέρ και σας βοηθήσει ο αντιπαθητικός γείτονας, θα χαρείτε πολύ για το "Καλημέρα, κύριε Παναγιώτη" που του απευθύνατε κάθε φορά που τον βλέπατε, παρόλο που θα θέλατε ενδόμυχα να αποφάσιζε μόνιμες διακοπές στην Αυστραλία...

1 σχόλιο:

  1. Έχεις απόλυτο δίκιο σε όλα, η ευγένεια δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Δυστυχώς δεν σκέφτονται όλοι έτσι. Ας γίνουμε καλύτεροι γείτονες και άνθρωποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάκι;