Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Οργανώστε το μηνιαίο πλάνο φαγητού της οικογένειας!

noikokirio.blogspot.gr
Τα τελευταία χρόνια έψαχνα έναν απλό και αποδοτικό τρόπο να οργανώνω το καθημερινό μενού της οικογένειας και είχα καταλήξει σε ένα εβδομαδιαίο πλάνο που προετοίμαζα στο τέλος κάθε Κυριακής.  Το πρόγραμμα έτρεχε ικανοποιητικά αλλά είχε τα εξής προβλήματα:

- Πολλά μενού επαναλαμβάνονταν (ανία, πλήξη, "μαμά, πάλι φακές;", κλπ) γιατί ξέχναγα τι είχα μαγειρέψει την προηγούμενη εβδομάδα 

- Πέρναγαν εβδομάδες χωρίς αρκετά πιάτα με λαχανικά ή όσπρια ή ψάρι γιατί πιεζόμουν να καλύψω την ανία/πλήξη κλπ. με πιο πλούσια πιάτα (δηλ. κρέας, τηγανητά κλπ)

- Τα παραπάνω κόστιζαν (οι πρωτείνες κοστίζουν!) 

- Αρχισα να μισώ την κυριακάτικη διαδικασία της οργάνωσης του φαγητού.  Για κάποιο λόγο μου χάλαγε την Κυριακή (ψάξε βρες!)

Εδώ και λίγο καιρό έχω αρχίσει να οργανώνω το μενού της οικογένειας ΜΕ ΤΟ ΜΗΝΑ!!! Το είχα προσπαθήσει και παλιότερα (δες προηγούμενη ανάρτηση) χωρίς να το πάρω όμως στα σοβαρά.  Ποια είναι τα πλεονεκτήματα μέχρι αυτή τη στιγμή;

- Ηρεμία (νιρβάνα!).  Εχω το κεφάλι μου ήσυχο για αρκετό καιρό. Είναι σχεδόν θεραπευτικό...

- Προβλέπω καλύτερα τις ανάγκες της οικογένειας σε τρόφιμα μακράς διάρκειας (πχ. γάλα εβαπορέ, ντομάτα σε κονσέρβα, καφές, ζάχαρη, αλεύρι κλπ) και κρεατικά.  Ετσι αν δω κάποια προσφορά στο σούπερ μάρκετ σε αυτά τα είδη, φροντίζω να τα αγοράσω σε μεγαλύτερη ποσότητα και χαμηλότερη τιμή. Γι'αυτό υπάρχουν οι καταψύκτες!!!

- Προγραμματίζω καλύτερα τις σημαντικές μέρες του μήνα (γιορτές/γενέθλια κλπ) και προετοιμάζομαι κατάλληλα.

- Τα γεύματά μας έχουν πιο πολύ ποικιλία και λιγότερη επανάληψη.  Οχι ότι είναι πάντα κακή η επανάληψη.  Εξαρτάται από τον τρόπο ζωής του καθενός και τις συνήθειές του.

Εντάξει, μια φορά το μήνα δίνω λίγο χρόνο παραπάνω αλλά τελικά νομίζω ότι αξίζει και το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

2 σχόλια:

  1. Καλή ιδέα. Κάνω κι εγώ εβδομαδιαίο προγραμματισμό αλλά έχεις δίκιο. Δεν σου επιτρέπει να δεις πιο μακριά. Θα το δοκιμάσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα δεις ότι όταν το ακολουθήσεις για 2-3 μήνες, τους επόμενους μπορείς απλά να το αντιγράφεις και να προσθέτεις που και που κάτι καινούριο για να μην βαριέσαι τα ίδια και τα ίδια. Είναι λύση...

      Διαγραφή

Σχολιάκι;