Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Κρεμάστε σωστά τους πίνακες σας!

Οι πίνακες στολίζουν το σπίτι μας και ξεκουράζουν το βλέμμα.  Εκφράζουν τον άνθρωπο και δείχνουν ένα κομμάτι της προσωπικότητάς του.  Γενικά δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες για το πως θα κρεμάσεις ένα πίνακα.  Αν σου αρέσει, τον κρεμάς κι ανάποδα, αν θέλεις να πεις κάτι με αυτό... Λέμε τώρα!
 


Στο μέσο σπίτι όμως βοηθάει να ξέρουμε τα εξής:

Είναι πιο ευχάριστο στο μάτι το κέντρο του πίνακα ή του γκρουπ των πινάκων που θέλουμε να κρεμάσουμε να απέχει 145 εκατοστά από το πάτωμα. Έχει βρεθεί ότι στα 145 εκατοστά αντιστοιχεί ο μέσος όρος ύψους του ανθρώπινου ματιού, δηλαδή εκεί "πέφτει το μάτι" κατά μέσο όρο. Γι αυτό το λόγο ο κανόνας των 145 εκατοστών χρησιμοποιείται από μουσεία και γκαλερί.

 


Προσέξτε στην παραπάνω φωτογραφία πως ο πίνακας μοιάζει να υπερίπταται, κοινώς να είναι "ξεκάρφωτος".   Κοιτάξτε το παρακάτω τώρα.  Μπορεί να χρειάζεται μεγαλύτερος πίνακας ή support από άλλους πίνακες αλλά είναι σαφώς πιο αρμονικά τοποθετημένος:


Πως θα βρεις όμως εύκολα σε ποιο ύψος ακριβώς θα κρεμάσεις τον πίνακά σου;

1. παίρνεις το ύψος του πίνακα, πχ. 40 εκατοστά και το διαιρείς δια του 2, δηλαδή 20. Οπότε 145+20=165 εκατοστά.  

2. Στην πίσω πλευρά του πίνακα βλέπεις σε ποιο σημείο κρεμιέται (μπορεί να έχει σύρμα ή μεταλλικό κρεμαστάρι) και μετράς την κάθετη απόσταση από το σημείο αυτό μέχρι το μέσο της πάνω πλευράς του, πχ. 3 εκατοστά. 

3. Κάνεις την αφαίρεση: 165-3 = 162 εκατοστά από το πάτωμα θα πρέπει να τοποθετήσεις το καρφί.

4. Το μέσο του πίνακά σου θα βρίσκεται στα 145 εκατοστά από το πάτωμα

Μπορεί να σας φαίνεται λίγο.  Κι εμένα με προβλημάτισε στην αρχή αλλά κοίταξα τους τοίχους μου και συνειδητοποίησα ότι οι πίνακες που είναι τοποθετημένοι χαμηλά δίνουν αίσθηση αρμονίας και μοιάζουν να "αγκαλιάζουν" τα έπιπλα. Σε αντίθεση εκείνοι που είναι τοποθετημένοι ψηλά μοιάζουν "μόνοι" και "στον κόσμο τους". 

Κάθε κανόνας φυσικά έχει και τις εξαιρέσεις του οπότε μην πάρετε τα παραπάνω κατά γράμμα.  Δείτε πως νιώθετε εσείς στο χώρο σας και τι σας ευχαριστεί.  Γιατί ποιος θα ήθελε να ζει σε μουσείο ή σε γκαλερί;


2 σχόλια:

  1. Πολύ χρήσιμα αυτά που γράφεις, θα τα κρατήσω! Εμείς ακόμη δεν έχουμε βάλει τίποτε στους τοίχους μας! Αυτή η ανάρτηση θα μας βοηθήσει πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για χρόνια όσοι μπαίνανε στο σπίτι μου λέγανε πόσο άδειο φαίνεται. Απλά δεν το είχα ψάξει... Θέλει χρόνο το σπίτι για να γίνει "σπίτι" γι΄αυτό πολύ καλά κάνεις και πάς με αργά βήματα.

      Διαγραφή

Σχολιάκι;